Jedna od najpoznatijih pita sa jabukama kod nas je lenja pita. Pravi se najednostavnije moguće, a ukus je fantastičan. Danas vam donosimo još jedan recept za ukusnu pitu sa jabukama koja osim što je ukusna i izgleda predivno, pa možete da je služite i kada imate neku proslavu.

Sastojci:

  • Za testo: 
  • 200 g brašna 
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 jajeta 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 85 g neslanog putera
  • 100 g šećera
  • 80 ml mleka
  • Za jabuke:
  • 3 srednje jabuke
  • 50 g braon šećera
  • 1,5 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 40 g neslanog putera
  • Za sirup: 
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika vode

Recept za pitu sa jabukama:

10:32
Korak 1

Napravite testo 

Umutite puter sobne temperature koji se pomešali sa šećerom. Zatim dodajte jaja i vanillu, pa sve dobro umutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i so, pa sipajte mleko i sve dobro umutite.  

10:32
Korak 2

Pripremite jabuke 

Jabuke isecite na baš tanke kolutove, pa svaki kolut presecite na pola. Stavite u posudu, pa dodajte cimet i šećer, promešajte, a onda sipajte istopljeni puter i sok od limuna. Sve lepo promešajte i ostavite sa strane. 

10:32
Korak 3

Ispecite kolač 

Sipajte testo u kalup koji ste obložili pek papirom, pa poređajte jabuke preko. Jabuke ređajte uspravno. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. 

10:49
Korak 4

Napravite sirup 

U šerpi istopite med, šećer i vodu, pa prelijte preko pite sa jabukama. 

Pročitajte i ovo: Najbolja i najlakša pita sa jabukama

BONUS VIDEO: 

Instagram/beccasgreatbakes Pita sa jabukama iz tiganja

(StvarUkusa/S.B.)