Jedna od najpoznatijih pita sa jabukama kod nas je lenja pita. Pravi se najednostavnije moguće, a ukus je fantastičan. Danas vam donosimo još jedan recept za ukusnu pitu sa jabukama koja osim što je ukusna i izgleda predivno, pa možete da je služite i kada imate neku proslavu.
Sastojci:
- Za testo:
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 85 g neslanog putera
- 100 g šećera
- 80 ml mleka
- Za jabuke:
- 3 srednje jabuke
- 50 g braon šećera
- 1,5 kašika limunovog soka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 40 g neslanog putera
- Za sirup:
- 1 kašika meda
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
Recept za pitu sa jabukama:
Napravite testo
Umutite puter sobne temperature koji se pomešali sa šećerom. Zatim dodajte jaja i vanillu, pa sve dobro umutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i so, pa sipajte mleko i sve dobro umutite.
Pripremite jabuke
Jabuke isecite na baš tanke kolutove, pa svaki kolut presecite na pola. Stavite u posudu, pa dodajte cimet i šećer, promešajte, a onda sipajte istopljeni puter i sok od limuna. Sve lepo promešajte i ostavite sa strane.
Ispecite kolač
Sipajte testo u kalup koji ste obložili pek papirom, pa poređajte jabuke preko. Jabuke ređajte uspravno. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
Napravite sirup
U šerpi istopite med, šećer i vodu, pa prelijte preko pite sa jabukama.
Pročitajte i ovo: Najbolja i najlakša pita sa jabukama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem