Sastojci:
- 4 jajeta
- 500 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 220 g brašna
- 30 g maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Priprema drobljenca:
Carski drobljenac je austrijski specijalitet a legenda kaže da je kraljevski kuvar imao nesreću s palačinkom koju je pripremao za cara Franju Josipa I. Zato ju je isekao na komade, posuo šećerom u prahu i ponudio kao novo jelo.
Odvojite žumanca od belanaca. U posudu za žumancima dodajte mleko, vanilin šećer, polovinu običnog šećera i so. Smesu dobro promešajte da se sastojci sjedine. Zatim uz mešanje postepeno dodajte brašno i mešajte dok se ne stvori glatka smesa bez grudvica.
Belanca umutite mikserom u čvrst šne. Postepeno dodajte ostatak šećera i mutite. Špatulom umešajte šne u smesu od žumanaca. U zagrejanom tiganju rastopite puter i pecite palačinke debljine oko 1cm. Palačinku pecite na laganoj vatri, a kad donja strana postane zlatno smeđa, špatulom je podelite na četvrtine, pažljivo okrećući svaku od njih. Pričekajte da se četvrtine isprže s druge strane, a zatim ih usitnite na manje komade, pažljivo ih okrećite, ali ih nemojte zdrobiti. Pecite dok komadići ne postanu zlatno žuti sa svih strana.
Pripremljeni drobljenac poslužite dok je još topao i pospite šećerom u prahu.
Bonus video