Kada vam se jede nešto slatko nema ništa bolje od palačinki. Ovu poslasticu jedemo od detnjistva, a sprema se u mnogim zemljama. Francuzi ih spremaju kao i mi, tanke i prozračne, a probajte i najpoznatiju francusku tortu od palačinki. One mogu da se jedu sa slanim i slatkim nadevima, a ako se odlučite za slani, palačinku možete i da ispohujete. One nisu teške za pripremu, ali tajna savršenih palačinki je u načinu pripreme. Predstvaljamo vam 5 saveta koji će vam pomoći da ih savršeno pripremite i da izbegnete neke uobičajene greške.

1. Priprema testa 

Testo za palačinke treba da bude glatka i bez grudvica. U suprotnom gluten nastavlja da se razvija i palačinke će biti tvrde. U odvojenoj posudi pomešajte mokre, a onda im dodajte suve sastojke i lepo sjedinite. Sastojci moraju da budu sobne temeprature. 

2. Ostavite testo da se odmori

Ako želite da palačinke ispadnu savrešno onda ostavite testo da odstoji bar pola sata. Molekuli skroba u brašnu apsorbuju tečnost u testo, a to rezultira gušćim i ukusnijim palačinkama.

3. Kako se prže palačinke

Vodite računa da je tiganj dobro zagrejan, ali ne sme da bude vruć. Ako ne možete da procenite sipajte malo testa za palačinke da vidite da li se tiganj dovoljno zagrejao. 

4. Temperatura 

Na jakoj vatri nećete brže ispržiti palačinke, a još jedna mana je što se tada prže neravnomerno, pa će biti gumene. Ako želite da napravite palačinke koje imaju zlatnu spoljašnost, a da su iznutra mekane i ispržene, onda je srednja temperatura idealna. 

5. Okrenite palačinke samo jednom 

Kada pržite palačinke dovoljno je da ih okrene samo jednom, a pravi trenutak za to je kada mehurići koji se pojave u jednom trenutku punku. Ako ih okrenete previše puta, mogu da se slome i izgube teksturu.

Pročitajte i ovo: 1 ključan sastojka potpuno menja testo za palačinke

BONUS VIDEO: 

američke palačinke od 3 sastojka tiktok/feelgoodfoodie

Izvor: StvarUkusa