1. Zamesiti brašno, mlevene le“šnike, šećer, maslac i jaje. Zamotati u foliju i oko 30 minuta hladiti. Rernu zagrejati na 190 stepeni. Testo prepoloviti, pa svaku koru rastanjiti prema meri tepsije (prečnika 26 cm). Više puta izbosti viljuškom, staviti na masni papir i peći oko 20 minuta.


Sastojci:

Za sipkavo testo:

200 g brašna
100 g mlevenih lešnika
120 g šećera
175 g maslaca
jaje

Za fil i kremu:

750 g nakiselih jabuka
250 ml soka od jabuke
kašičica cimeta
75 g suvog grožđa
8 listova želatina
500 ml mleka
5 žumanaca
90 g šećera
3 kesice vanilin šećera
300 ml šlaga

Za ukrašavanje:

svetli preliv za torte
200 ml šlaga

2. Jabuke oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na tanke komade. Zajedno sa sokom i cimetom dinstati oko 2 minuta. Dodati suvo grožđe. Želatin rastopiti. Mleko skuvati. Žumanca, šećer i vanilin šećer pomešati, mleko dodati. Vratiti u šerpu zagrejati, ali više ne kuvati. Usuti želatin. Mešati sve zajedno nad činijom hladne vode, dok se krem ne zgusne. Úvrsto umutiti 300 ml slatke pavlake.

3. Prvu koru pričvrstiti prstenom za tortu. Pola krema i voće sipati preko. Staviti drugu koru. Preostali krem i voće rasporediti. Od 250 ml jabukovog soka i praha za preliv za tortu napraviti krem, pa premazati preko voća. Čvrsto ulupati 200 ml slatke pavlake i njome ukrasiti tortu po želji.