Reforma je poznata srpska čokoladna torta bez koje ne može da se zamisli nijedno slavlje. Ovaj recept spada među prve poslastice koje svaka domaćica nauči da napravi. Kora se pravi od belanaca i oraha, a kada se spoji sa čokoladnim filom, nastaje pravo malo zadovoljstvo. Reforma je toliko čuvena da se služi i u restoranima, a svako ima svoj recept. Mi vam donosimo starinski i najjednostavniji recept za predivnu tortu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 14 belanaca
- 400 g mlevenih oraha
- 400 g šećera
- 4 kašike brašna
- Za fil:
- 14 žumanaca
- 14 kašika šećera
- 150 g čokolade
- 250 g putera
Priprema:
Umutite belanca i postepeno dodajte šećer. Zatim dodajte orahe i brašno i lagano promešajte. Pola smese sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha, pokrijte je krpom da se ne suši i stavite drugi pek papir i sipajte preostalu smesu. Opet poravnajte i pecite na 200°C oko 20 minuta. Obe kore presecite na 2 dela. Sve kore pokrijte krpom dok pravite fil. Umutite žumanca sa šećerom i onda ih kuvajte na pari, uz mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite fil sa šporeta i pokrijte providnom folijom. Kada se ohladi na sobnoj temepraturi dodajte puter sobne temeprature i dobro umutite. Ređajte koru, fil i tako dok ne utrošite. Poslednji red treba da bude fil i ako želite pospite mlevenim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem