Kada vam treba neka poslastica za specijalnu priliku jafa torta je pravi izbor, jer ne samo da je ukusna, nego izgleda kao iz poslastičarnice. Mekana kora od belanaca i oraha topi se, a kada pomešate dve različite smese dobijate bogat ukus kremastog fila. Na kraju prelijte čokoladnom glazurom i eto torte koju ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanaca
- 160 g šećera
- 100 g brašna
- 250 g oraha
- 12 komada jafa keksa
Za prvi fil:
- 7 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 300 g putera
Za drugi fil:
- 700 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 150 g šećera
- 10 g vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
Priprema:
Kako se pravi kora za tortu?
Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte brašno i promešajte. Zatim dodajte seckane orahe i opet lagano promešajte. Sipajte u kalup dimenzija 24x32 cm koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 180°C oko 20 minuta. Podelite koru na pola.
Kako da napravite žuti fil za tortu?
Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa stavite da se kuvaju na pari. I dok se kuvaju mutite, pa kad sklonite postepeno dodajte puter. Sjedinite mikserom.
Kako se pravi puding od vanile?
Pudnig, mleko, šećer i vanilin šećer pomešajte i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Ređanje torte:
Ohlađeni puding umutite, pa postepeno dodajte fil od žumanaca i zatim sve sjedinite mikserom. Polovinom dobijene smese premažite koru, poređajte jafa keks, pa zatim premažite drugu polovinu fila. Preko stavite drugu koru. Stavite u frižider na sat vremena.
Ovako se pravi najbolja glazura
Čokoladu, mleko i ulje pomešajte, pa istopite. Sipajte preko torte i pospite bademima u listićima. Vratite u frižider na 15 minuta da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa