Torta ptičije mleko je ukusan desert koji se pravi od mekane čokoladne kore, fantastičnog belog krema, a na kraju ide neodoljiva čokoladna glazura. Nije komplikovana za pripremu, a svaka domaćica recept prilagođava svom ukusu. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite zaista neodoljivu tortu sa kokosom, sirom i čokoladom. Topi se pri svakog zalogaju, a toliko lepo izgleda da možete da je iznesete i kada su neke svečane prilike.
Sastojci:
⠀
Za koru:
- 3 jaja
- 125 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 125 g šećera
- 50 g kakaoa
- 30 g putera
- 30 ml kefira
Za krem:
- 340 g svežeg sira (može i krem sir)
- 100 g kokosovog mleka
- 1 kašičica kokosa
- 1 kašičica šećera
- 10 g želatina
- 50 ml vode
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 70 ml mleka
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa u žumanca dodajte kefir, brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer, puter sobne temeprature i dobro umutite. Belanca penasto umutite, pa dodajte u smesu sa žumancima i lagano promešajte. Sipajte u kalup prečnika 15 cm koji ste obložili pek papirom (možete i da nauljite i pospete kakaom), pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Svež sir pomešajte sa kokosovim mlekom i šećerom. Želatin prelijte ključalom vodom i snažno mešajte dok se potpuno ne rastvori, pa ostavite da nabubri. Istopite na pari, pa dodajte u smesu sa sirom. Lepo sjedinite i sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi, a zatim prelijte čokoladnom glazurom koja se pravi tako što otopite čokoladu sa mlekom.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE