Rolat je starinska poslastica, a najlepši je sa orasima ili džemom. Ovo mekano slatko pecivo je odlična zamena za koru od torte. Ako želite jedinstven i preukusan dezert onda obavezno isprobajte i rolat tortu. Njega napravite sa džemom, a fil sa mlevenim keksom. Torta je pravi užitak, svideće se svim generacijama, a odlično je posluženje i kada su svečane prilike.
Sastojci:
Za rolat:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 10 g vanilin šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika ulja
- 2 kašike jogurta
- prstohvat soli
- dzem
Za fil:
- 180 g šlag krema
- 360 ml (hladnog) mleka/vode
- 200 g kisele pavlake
- 80-100 g šećera u prahu
- 150 g mlevenog keksa
Za dekoraciju:
- mleveni keks
Priprema:
Kako da napravite rolat?
Odvojte žumanca i belanca, pa u belanca dodajte prstohvat soli i umutite. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer i mutite i dalje dok masa ne postane sasvim čvrsta. Smanjite brzinu miksera, pa dodajte jedno po jedno žumance i mutite još 1 minut. Sipajte ulje i jogurt. Lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite i sipajte u kalup dimenzija 35x30 cm koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15-20 minuta. Prebacite biskvit na mokru krpu. Skinite papir za pečenje i uvijte testo u rolat. Kada se ohladi, razvijte ga, premažite pekmezom i ponovo urolajte.
Ovako se pravi fil
Umutite šlag sa mlekom ili vodom. Dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i promešajte, pa mikserom dobro sjedinite. U drugu činiju sipajte 1/3 fila. U veći deo dodajte mleveni keks i dobro promešajte.
Ređanje torte
Rolat isecite da dobijete oko 23 komada, pa poređajte u kalup, pa premažite malo fila sa keksom. Poređajte rolat i po ivici kalupa i sipajte ostatak fila sa keksom. Poravnajte. Preko stavite beli fil i isto poravnajte. Ostavite u frižideru najamnje 4 sata, a najbolje preko noći. Dekorišite mlevenim keksom.
Izvor: Cooking
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE