Čokoladne torte su veoma popularne među domaćicama. Najčešće se prave za rođendane i ostale vrste proslava. Svi ih obožavaju, a posebno su deci omiljene.
Čokoladna torta u nastavku se veoma lako pravi, i nema šanse da vam ne uspe. Izuzetno je sočna i čokoladna, da će vam se dopasti na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 230 g brašna
- 65 g kakao praha
- 280 g šećera
- 1 ravna kašičica šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 260 ml mleka
- 60 ml ulja
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
Čokoladna glazura:
- 120 ml slatke pavlake
- 120 g crne čokolade
Priprema:
Pomešati sve suve sastojke: brašno, kakao, šećer, vanilin šećer, so, prašak za pecivo. Dodajte ulje, puter, jaja, mleko. Sipati smesu u kalup, peći na 160 stepeni oko 60 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno, po potrebi peći još.
Gotov kolač izvaditi iz kalupa, upakovati u plastičnu foliju i ostaviti 40-60 minuta, najbolje par sati, da i kora koja se tokom pečenja osušila postane vlažna. Nakon toga odsecite vrh koji je nabubreo da bi torta imala pravilan oblik.
Za glazuru zagrejte slatku pavlaku, prelijte je preko crne čokolade, ostavite da odstoji nekoliko minuta, mešajte dok ne postane glatka smesa. Prelijte kolač glazurom i ostavite u frižideru da se malo stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus