ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA: Prelivena najfinijom ganaš kremom, a kafa joj daje posebnu aromu

Čokoladna torta bez brašna je prava poslastica za sve hedoniste.

Printscreen/Instagram/Cookistwow

Kada se pomene čokoladna torta svi odmah pomisle na preuskunu poslasticu, ali sa mnogo kalorija. U ovaj recept za savršenu sočnu čokoladnu tortu ne dodaje se brašno. Priprema nije previše komplikovana, sastojke za koru samo sjedinite i ispečete, a čokoladna glazura će joj dati savršenu završnicu. Počastite sebe i svoje ukućane savršenom čokoladnom tortom, za koju će svi sigurno tražiti parče više. U smesu se dodaje kafa koja će joj dati prelepu aromu. 

Sastojci:

Za tortu:

  • 170 g tamne čokolade
  • 113 g putera
  • 150 g šećera
  • 3 kašike instant kafe
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 45 g kakao praha
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 170 g crne čokolade
  • 115 ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stpeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm obložite sa svih strana papirom za pečenje. Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, uz konstantno mešanje dok ne dobijete glatku kremu. Prebacite smesu u veliku posudu. Dodajte šećer, kafu, so i ektrakt vanile. Dobo promešajte, pa dodajte jaja, kakao prah i još jednom sve lepo sjedinite uz pomoć ručne mutilice. Sipajte testo u kalup za tortu, pa ga stavite u rernu i pecite oko 20 minuta. U međuvremenu napravite čokoladnu ganaš glazuru. Stavite slatku pavlaku u šerpicu i zagrevajte do vrenja. Pre nego što počne da vri sklonite sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte da se lepo rastopi. Prelijte tortu čokoladnom glazurom i uz pomoć špatule lepo poravnajte. Stavite tortu u frižider na nekih sat vremena da se glazura stegne, pa secite na parčiće i služite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE