Kivi torta je ukusan desert sa neobičnim voćnim dodatkom. Kivi donosi ovde ne samo zanimljivu boju, već i ukus. Torta je veoma lagana, topi se u ustima. Pored toga, vrlo je jednostavna za pripremu, pa vam preporučujemo da je napravite kod kuće. Možda niste znali, ali ovo voće sadrži određene enzime, koji sprečavaju očvršćavanje želea. Zbog toga, kivi treba prethodno skuvati na pari, zahvaljujući čemu će se žele stvrdnuti.
- Sastojci:
- Kora:
- 120 g šećera
- 140 g brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 1 providni žele
- 250 ml vrele vode
- Još:
- 1 žele od ogrozda
- 500 ml vode
- 2 kivija
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Neprestano mutite, postepeno dodajte šećer, umutite dok ne postane staklast. Zatim postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sastojci ne sjedine. U umućenu masu sipajte prosejano brašno, lagano ga mešajte drvenom kašikom. Gotovu smesu stavite na pleh dimenzija 24×24 cm obložen papirom za pečenje. Stavite testo u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 20 minuta.
Providni žele rastvoriti u 250 ml vrele vode. Ostaviti da se ohladi. Umutiti pavlaku u čvrstu kremu. Na kraju mućenja sipajte ohlađeni providni žele. Gotovu masu stavite na biskvit. Stavite sve u frižider na sat vremena.
Rastvorite žele od ogrozda u 500 ml vrele vode. Ogulite kivi i isecite ga na kriške. Kivi sadrži određene enzime, koji sprečavaju očvršćavanje želea. Zbog toga, voće kivija treba prethodno skuvati na pari, zahvaljujući čemu će se žele stvrdnuti. Stavite kriške kivija na tortu. Prelijte želeom. Stavite tortu u frižider preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE