Sigurno ste do sada pravili i jeli džemove od raznog voća, kao što su šljive, kajsije, maline, a da li ste nekada probali žele od nane? Predivnog mirisa i još lepšeg ukusa, lako se pravi, a sigurno će postati neizostavan deo vaše zimnice. Odlična je da se namaže na hleb, a super je i kao namaz za palačinke ili dodatak za pripremu mnogih poslastica.
Sastojci:
100 g svežih listova nane
1 l vode
1 kg šećera
1 kesica želatina
Priprema:
Listove nane dobro operite, pa is iscepkajte na manje delove ili iseckajte nožem. Stavite ih u dublju šerpu, prelijte vodom, pa stavite na umerenu vatru da sve zajedno prokuva. Kada provri skinite sa ringle, poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji. Dobijenu tečnost procedite kroz gustu gazu. U dobijeni sok, dodajte žlatin, promešajte, pa ponovo vratite na umerenu vatru i ostavite da prokuva. Kada provri dodajte šećer i ostavite još dva minuta da vri uz povremeno mešanje. Ukoliko se na vrhu pojavi pena, lagano je sklonite kašikom. Dobijenu marmeladu odmah prespite u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite poklopac i ostavite ih da se ohlade. Nakon toga čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem