RASKOŠNA NUGAT TORTA: Bogat ukus lešnika i čokolade - favorit na slavljima

Nugat torta je nešto najlepše što ste probali.

Shutterstock

Ljubitelji čokoladnih tortiće se oduševiti ovim recept. Fil sa čokoladom, lešnicima i napolitankama krcka u ustima, a kore su nikad mekše. Nugat torta je spoj omiljenih sastojaka na jednom mestu, pa je zato i super predlog za slavsku trpezu. Ne postoji gost koji će odbiti parče i svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašike brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 200 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • Za fil: 
  • 600 ml mleka
  • 120 g skroba
  • 200 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 100 g lešnik napolitanki
  • 250 g putera 
  • 200 ml slatke pavlake
  • 300 g nugat krem 

Priprema:
Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte oko 200 ml mleka. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Ostatak sipajte u šerpu i ostavite da proključa. Zatim dodajte mleko sa skrobom i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni fil umutite, pa dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku, pa sjedinite mikserom. Dodajte nugat krem i umutite. Na kraju dodate mlevene lešnike i mlevene napolitanke. Sve dobro promešajte. 

Odvojite žumanca i belanca, pa penasto umutite belanca (5 komada). Postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i sve vreme mutite, a onda i ulje (100 ml). Dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike) i lagano sjedinite špatulom. Okrugli kalup obložite pek papirom, pa sipajte testo. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta. Na isti način napravite i drugu koru. Kada se kore ohlade presecite ih vodoravno, da dobijete 4 komada. 

Prvu koru premazati mlekom, pa filom, a onda stavite drugu koru. Ponavaljte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude kora, koju možete da dekorište po želji, a naš predlog je glazura.

Izvor: Stvar ukusa