Sam naziv ove torte vam govori da je u pitanju prava magija ukusa. Reč je o bomba torti koja se pravi sa orasima i plazomom, a ova kombinacija sastojka bi svaku tortu učinila neodoljivom. Osim fantastičnog ukusa, ona i prelepo izgleda pa će ukrasiti svaku svečanu trpzu. Ono što je izdvaja od svih drugih torti je pored oblika i karamel šne od belanaca koji daje posebnu čar.
- Sastojci:
- Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 2 kašike mlevene plazme
- 4 kašike mlevenih oraha
- Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 250 g putera
- 270 g mlevene plazme
- 150 g mlevenih oraha
- 200 ml soka od pomorandže
- Za karamel šne:
- 6 belanaca
- 300 g šećera (od toga se 6 kašika uprži)
Priprema:
Za koru: Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca kratko umutite. Zatim im postepeno dodajte šećer, pa umutite u čvrst šne. Nakon toga postepeno dodajte žumance i lagano sjedinite. Nakon toga sipajte i plazma keks i mlevene orahe. Opet lagano sjedinite i sipajte u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora gotova.
Za fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter sobne temeprature i umutite. Zatim umešajte plazma keks i sok i lagano sjedinite sve. Na kraju dodajte orahe i umutite.
Za karamel šne: Od ukupne količine šećera sa strane sklonite 6 kašika. Belanca kratko umutite, pa dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Onih 6 kašika koje ste odvojili pržite dok se ne karamelizuje. Povremeno promešajte. Zatim karamelizovani šećer dodajte u belanca i umutite.
Preko kore premažite krem, ali tako da dobijete oblik polulopte. Preko fila premažite karamel šne. Ostavite da odstoji u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa