Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALJASKA TORTA KAO IZ NAJBOLJIH POSLASTIČARNICA: Red kora, pa sladoleda i onda hrskavi beze - prosto savršeno

Autor Sanja Belinić

Kada želite da se pohvalite poslastičarskim umećem napravite Aljaska sladoled tortu.

 Aljsaka sladoled torta Izvor: Shutterstock

Ako vam je potrebna spektakularna torta za neku proslavu onda neka vaš izbor bude Aljaska sladoled torta. Izgleda neverovatno, preukusna je, a i vi je možete napraviti. Morate samo da izdvojite malo vremena. Sladoled naravno birate po želji i to da li želite čokoladnu ili običnu koru za tortu. Jedino na šta obavezno treba da obradite pažnju jeste to kada pečete tortu. Ne sme biti u rerni duže od 2 minuta ili će se sladoled otopiti. 

Sastojci

Za punjenje:

  • 900 g sladoleda od čokolade 
  • 900 g sladoleda po želji  
  • 1 kora za tortu 

Za šne:

  • 4 belanca
  • 1/4 kašičice sode bikarbone 
  • 200 g šećera 

Priprema:

Uzmite okruglu posudu i dobro je nauljite, i ivice i dno. Stavite dve krpene trake unutra u obliku krsta (preko ivice posude) i preko providnu foliju (preko ivice posude). Sladoled izvadite iz zamrzivača i držite ga 20 minuta u frižideru jer ne sme da bude leden kada ga budete stavljali u posudu. Naizmenično sipajte sladoled u posudu. Folijom koja viri iz posude prekrijte sladoled i dobro pritisnite rukama da popunite sve praznine između kugli i da imate prostora da sipajte još sladoleda. Sklonite foliju i sipajte novu turu sladoleda i ponovite postupak sa pritiskanjem. Zamrznite 15 do 20 minuta, a preostali sladoled vratite u frižider. Koru isecite, pa poređajte preko sladoleda. Ne morate pravilno da sečete bitno je da cela površina bude pokrivena korom. Opet pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 2-4 sata. 

Sipajte belanca i sodu bikarbone u posudu i mutite dok ne postane penasto, pa postepeno dodajte šećer i umutite čvrst šne. Izvadite tortu iz zamrzivača i pomoću tanjira okrenite (da kora bude na dnu). Premažite sladoled dobijenim šneom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C bukvalno samo 2 minuta. Ne sme duže jer može da se otopi, a potrebno je samo da se šne zapeče. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti