Ako vam je potrebna spektakularna torta za neku proslavu onda neka vaš izbor bude Aljaska sladoled torta. Izgleda neverovatno, preukusna je, a i vi je možete napraviti. Morate samo da izdvojite malo vremena. Sladoled naravno birate po želji i to da li želite čokoladnu ili običnu koru za tortu. Jedino na šta obavezno treba da obradite pažnju jeste to kada pečete tortu. Ne sme biti u rerni duže od 2 minuta ili će se sladoled otopiti.
Sastojci
Za punjenje:
- 900 g sladoleda od čokolade
- 900 g sladoleda po želji
- 1 kora za tortu
Za šne:
- 4 belanca
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 200 g šećera
Priprema:
Uzmite okruglu posudu i dobro je nauljite, i ivice i dno. Stavite dve krpene trake unutra u obliku krsta (preko ivice posude) i preko providnu foliju (preko ivice posude). Sladoled izvadite iz zamrzivača i držite ga 20 minuta u frižideru jer ne sme da bude leden kada ga budete stavljali u posudu. Naizmenično sipajte sladoled u posudu. Folijom koja viri iz posude prekrijte sladoled i dobro pritisnite rukama da popunite sve praznine između kugli i da imate prostora da sipajte još sladoleda. Sklonite foliju i sipajte novu turu sladoleda i ponovite postupak sa pritiskanjem. Zamrznite 15 do 20 minuta, a preostali sladoled vratite u frižider. Koru isecite, pa poređajte preko sladoleda. Ne morate pravilno da sečete bitno je da cela površina bude pokrivena korom. Opet pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač na 2-4 sata.
Sipajte belanca i sodu bikarbone u posudu i mutite dok ne postane penasto, pa postepeno dodajte šećer i umutite čvrst šne. Izvadite tortu iz zamrzivača i pomoću tanjira okrenite (da kora bude na dnu). Premažite sladoled dobijenim šneom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C bukvalno samo 2 minuta. Ne sme duže jer može da se otopi, a potrebno je samo da se šne zapeče.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem