ORIGINALNI RECEPT ZA ŠVARCVALD TORTU: Meke i aromatične kore, kiseli fil sa višnjama i preko osvežavajuća slatka pavlaka

Švarcvald torta je jedan od poznatijih, a kombinacija višanja, likera, čokolade i šlaga je prosto savšrena.

Shutterstock

Veruje se da je Švarcvald tortu osmislio Jozef Keler oko 1915. godine. Ona je dobila ime po čuvenom likeru od višnje, zahvaljujući kojem su kore mekše i aromatičnije, pa čine ovu tortu izuzetno ukusnom. Osim čokoladnih kora, Švarcvald torta je bogata i kremom od višanja, kao i slatkom pavlakom i rendanom čokoladom. U nastavku teksta vam donosimo originalni recept za Švarcvald tortu koju možete da služite u svakoj prilici. 

  • Sastojci:
  • Za donji sloj:
  • 120 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 60 g putera
  • 1 belance
  • Za kore:
  • 6 jaja
  • 3 kašike tople vode
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 60 g skroba
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 50 g kakaoa
  • Za preliv kora:
  • 5 kašika likera od višnje 
  • 5 kašika vode
  • 1 kašika šećera
  • Za fil od višanja:
  • 500 g višanja
  • 250 ml soka od višanja
  • 30 g šećera
  • 3 kašike kukuruznog skroba
  • 5 kašika likera od višnje
  • Još:
  • 800 ml slatke pavlake
  • 60 g šećera
  • 4 kašike likera od višnje
  • 12 višanja 
  • 100 g čokolade

Priprema: 
Za donji sloj: U posudi pomešajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte šećer i vanilin šećer. U sredini napravite rupu, pa sipajte istopljeni puter i belance. Umesite mekano testo. Da bi bilo meko nemojte da preterujete sa mešenjem. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Zatim razvucite tanko testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. 
Za kore: Odvojite žumanca i belanca. Kratko umutite žumanca i toplu vodu, pa dodajte šećer (ostavite jednu kašiku za belanca) i vanilin šećer, a onda penasto umutute. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno, skrob, prašak za pecivo i kakao i opet lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih pola sata. Kada se ohladi presecite na 3 jednaka dela. 
Za fil od višanja: Odmrznite višnje i ocedite višak vode. Pomešajte skrob sa sokom od višnje (2 kašike), a ostatak soka sipajte u šerpu i dodajte šećer. Dodajte i skrob, pa kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte višnje. Kada ponovo krene da ključa sklonite sa šporeta. Kada se fil ohladi dodajte liker i promešajte. 
Za preliv kora: Pomešajte liker, vodu i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. 
Za dekoraciju: Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte liker od višnje i sjedinite mikserom.  
Ređanje torte:Od prve kore koja služi kao donji sloj isecite krug istog prečnika kao i što su i drude kore. Stavite prvo tu koru (donji sloj), pa uzmite prvu koru i sipajte malo preliva, pa premažite filom od višanja, a preko sipajte malo umućene slatke pavlake (one za dekoraciju). Preko stavite drugu koru, opet sipajte malo preliva, premažite fil i slatku pavlaku, pa stavite treću koru. Sipajte malo preliva i slatkom pavlakom sada premažite celu tortu. Ukrasite višnjama i rendanom čokoladom. Ostavite da se ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa