Sastojci:
Za kuvani brašnasti krem:
- 150 ml mleka
- 50 g brašna
Za testo:
- 150 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1,5 kašičica instant suvog kvasca
- 325 g brašna
- ½ kašičice soli
- 30 g neslanog putera (omekšalog)
Priprema:
Ako ste u potrazi za hlebom koji je mek, vazdušast i topi se u ustima – japanski mlečni hleb je pravi izbor. Zahvaljujući posebnoj tehnici i pripremi brašnastog krema, ovaj hleb ostaje svež i mekan danima. Priprema ne zahteva jaja ni posebne aparate – sve možete uraditi ručno.
U šerpici pomešajte 150 ml mleka i 50 g brašna. Kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne u glatku pastu. Ostavite da se ohladi.
U posebnoj činiji pomešajte mleko, šećer i instant kvasac. Ostavite par minuta da se aktivira. U veću činiju prosejte brašno i dodajte so. Dodajte ohlađeni brašnasti krem u brašno. Postepeno dodajte smesu sa kvascem dok mesite. Po potrebi dodajte još mleka ili brašna dok ne dobijete mekano testo.
Kada testo postane kompaktno, dodajte postepeno omekšali puter i nastavite da mesite dok ne postane glatko i elastično (da prolazi tzv. test prozora – ne puca kad se rastegne tanko).
Stavite testo u nauljenu činiju, prekrijte i ostavite da naraste dok se ne udvostruči (30–90 minuta, u zavisnosti od temperature). Po želji, možete ga ostaviti u frižideru preko noći (uz manje kvasca).
Izbacite višak vazduha, podelite testo na 2–3 dela. Svaki deo rastanjite, preklopite bočne strane ka unutra, pa urolajte od kraće strane. Završetak spojite i okrenite nadole. Ređajte u podmazan kalup sa spojem nadole. Pokrijte i ostavite da naraste oko 80% visine kalupa. Zagrejte rernu na 170°C. Premažite vrh hleba mlekom. Pecite oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Bonus video