OMILJENO MOCARTOVO JELO - KNEDLE OD DŽIGERICE: Jeftin specijalitet koji su obožavali i seljaci i plemići

Knedle od džigerice možete da služite kao glavno jelo, ali i kao dodatak za supu.

Printscreen/YT/ Keks Mit Ohren

Volfgang Amadeus Mocart bio je austrijski kompozitor klasične muzike i pijanista, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih u celom svetu. Nije bio poznat samo po muzici, već je bio i veliki ljubitelj hrane. Od ranog detinjstva je putovao svetom, pa je imao prilike da se upozna sa svim svetskim kuhinjama. Englesku kuhinju, osim piva, nije voleo, a italijanska mu je bila previše začinjena. Čak ni za francusku, koja je tih godina bila u punom sjaju, nije ima previše reči hvale. Najviše je voleo jednostavna jela svoje zemlje. Postoji legenda za koju se veruje da je njegov otac ispričao, a to je da kada ga je grofica fon Asteburg pitala da li ima neke želje vezano za hranu koja će se služiti na večeri u Mocartovu čast, da su njegova želja bile knedle od džigerice i kiseli kupus. Ovo jelo se često služilo na trpezi austirijskih seljaka, jer ne košta puno, a neverovatno je ukusno. Ove mesne knedle možete da poslužite sa podvarkom.

Kako se prave Mocartove omiljene knedle

  • Sastojci:
  • 500 g mlevene goveđe džigerice (može i pileća ili svinjska) 
  • 2 jajeta 
  • 1 crni luk 
  • 60 g putera
  • 2 veze peršuna
  • 150 g prezli 

Priprema:
Crni luk sitno isekajte, pa propžite na istopljenom puteru. Zatim dodajte seckani peršun, posolite i pobiberite. Sklonite posle minuta sa šporeta. U posudi pomešajte mlevenu džigericu, luk i peršun, pa dodajte umućena jaja i prezle. Dobro sjedinite smesu i ostavite da odstoji nekih 40 minuta u frižideru. Oblikujte knedle i kuvajte u slanoj vodi nekuh 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE