Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAPRAVITE BEČKU ŠNICLU KAO IZ RESTORANA: Saznajte koje meso se koristi za originalnu, ali i kako da se ravnomerno prži

Autor Sanja Belinić

Kod kuće napravite bečku šniclu, vrhunski specijalitet bolje nego u restoranu.

 Kako se pravi bečka šnicla Izvor: Printscreen/YT/Dozus Cook

Bečka šnicla, kao i Karađoreva su specijaliteti koji se često naručuju u restoranu. U nastavku teksta možete da pročitate kako da napravite tradicionalno austrijsko jelo kod kuće. Postoji nekoliko legendi koje govore o tome kako je nastao ovaj recept, a jedna kaže da je zlatna boja čuvene šnicle simbol vremena kada su na dvorovima hranu ukrašavili listićima zlata.
Sam naziv šnicla – “schnitzel”, se koristi kao termin za istanjen komad mesa i dolazi iz nemačke i austrijske kuhinje, a najčešće se vezuje za bečku šniclu. Ipak i mnoge druge zemlje imaju slične specijalitete. Od Kanade, Evrope, Afrike i Austrilije, slični recepti su popularni, razlika je u količini poha i punjenju mesa. Za originalnu bečku šniclu se koristi mekana teletina. U Austriji i Nemačkoj je ovaj sastojak čak regulisan zakonom. U pripremi se istanjeno meso prvo umače u brašno, pa u umućena jaja, pa na kraju u prezle, a potom se prži u dosta ulja. Klasična šnicla se služi uz parče limuna i pomfrit, krompir sa peršunom ili salatu sa krompirom. Meso možete da prilagodite, pa je tako dozvoljeno da je pravite od teletine, svinjetine ili piletine. Da bi šnicla bila zaista tanka i ujednačena, što osigurava da će se ravnomerno skuvati, važno je da se pre pripreme dobro izlupa. Kako se ne bi upropastila struktura mesa, šniclu postaviti između dve deblje folije i onda je lupati. Tankoća omogućava da se i meso i poh kuvaju istom brzinom.

  • Sastojci:
  • 500 g svinjskog mesa (bez kostiju)
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 3 jajeta
  • 3-5 kašika brašna
  • 7-9 kašika prezli
  • Za sos: 
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašika majoneza
  • 3 čena belog luka
  • 2 krastavca
  • 20 g mirođije

Priprema:
Šnicle stavite u kesu za zamrzivač i dobro ih izlupajte čekićem za meso, da budu što tanje. Posolite ih, pobiberite i pospite slatkom paprikom sa obe strane. U jednu posudu sipajte brašno, u drugu prezle, a u trećoj umutite jaja koja ste začinili. Meso uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, a onda i u prezle. U tiganju zagrejte veću količinu ulja i ispržite šnicle po 6 minuta sa svake strane. Jogurt, majonez, rendani krastavac (koji ste prezhodno ocedili), mleveni beli luk i mirođiju pomešajte u posudi i služite sa šniclama.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti