Švedske ćufte su možda najpoznatiji specijalitet iz kuhinje ove nordijske zemlje. Sočne ćuftice od mesa, u preukusnom sosu punom začina, osvojile su čitav svet a mi vam donosimo najjednostavniji recept za njih. Evo kako se prave švedske ćufte!
- Sastojci:
- Za ćufte:
- 500 g mlevene junetine
- 250 g mlevene svinjetine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 4 kašike prezli
- 1 jaje
- 75 ml punomasnog mleka
- so, biber
- ulje
- Za sos:
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike brašna
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 300 ml goveđe supe
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika vuster sosa
- 2 kašike dižon senfa
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za švedske ćufte - meso, prezle, mleko, jaja i seckani crni i beli luk - dok ne dobijete ujednačenu smesu. Formirajte loptice željene veličine, i stavite ih u frižider da se malo stegnu. Za to vreme, napravite sos. Zagrejte maslac i u njemu propržite brašno, pa dodajte sve začine i dobro promešajte. Potom polako nalivajte supom uz mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Za kraj umešajte pavlaku u sos, pustite da krčka na srednjoj vatri još par minuta i potom ugasite ringlu.
Švedske ćufte pržite na malo ulja dok ne porumene sa svih strana, a potom ih dodajte u sos. Pospite svežim peršunom i servirajte uz kremasti krompir pire.
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.