ŠATOBRIJAN - ČUVENI FRANCUSKI SPECIJALITET: Ispržite mekano i sočno meso poput profesionalaca

Biftek je kvalitetno meso koje ne zahteva preteranu termičku obradu, a obavezno isprobajte i Šatobrijan.

Shutterstock

Šatobrijan je čuveno francusko jelo koje je naziv dobilo po francuskom književniku Fransoi-Rene de Šatobrijanu. Njegov lični kuvar je 1822. godine je prvi put pripremio ukusan biftek za vikonta Šatorbijana koji je u to vreme bio ambasador Francuske u Engleskoj. Ako želite da napravite francuski specijalitet potrebni su vam biftek i začini. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a ovako pripremljeno meso se najčešće služilo uz pečurke. 

  • Sastojci: 
  • 450 g bifteka 
  • 3 kašike neslanog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk 
  • 1/2 šolje suvog crvenog vina
  • 1/2 šolje sosa (ispod su napisani sastojci i priprema)
  • 1 kašika svežeg estragona, seckanog (ili 2 kašičice osušenog)
  • Za sos:
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1/2 veze peršuna
  • 8-10 celih zrna bibera
  • Još:
  • 2 kašike putera
  • 1 crni luk 
  • 50 g zelenog celera
  • 50 g šargarepe
  • 50 g brašna
  • 300 ml goveđeg bujona 

Priprema: 

Za sos: Uzmite gazu i na nju stavite lovorov list, timijan, peršun i biber u zrni. Podignite ivice na gore i vežite koncem, da napravite kao kesicu. U šerpi istopite puter, pa dodajte secani crni luk, celer i šargarepu. Dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Zatim sipajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, neprestano mešajte i pazite da ne zagori. Sipajte i bujon (200 ml), pa promešajte. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temepraturu i dodajte onu kesicu od gaze. Kuvajte još nekih 20 minuta ili dok se tečnost malo ne redukuje. Sklonite šerpu sa šporeta i izvadite kesicu od gaze. Zatim procedite kroz sito i sipajte presotali bujon (100 ml). Promešajte i vratite šerpu na šporet, kao i kesicu, pa kuvajte oko 50 minuta ili dok se ne smanji tečnost. Izvadite kesicu i ponovo procedite sos. Začinite još ako je potrebno i sos je spreman. 

Lepo posolite i pobiberite biftek, pa u tiganju istopite puter (2 kašike) i dodajte maslinovo ulje. Stavite meso i pržite prvo 3 minuta bez pomeranja, a onda pažljivo okrećite i pržite biftek sa svih strana (nemojte skroz da ispržite meso). Prebabacite mesu u zagrejanu rernu i stavite samo na rešetku, a ispod stavite pleh. Pecite meso na 190°C oko 15-25 minuta (u zavisnosti kako želite da bude pečeno). Izvadite meso i stavite na tacnu, pa prekrijte alu folijom. Ostavite da odmori 15 minuta. U tiganj u kojem ste pržili meso propržite i sitno seckani crni luk. Kada on omkeša sipajte vidon i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim krčajte sve dok se tečnost ne smanji, pa dodajte pripremljeni sos. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte preostali puter i estragon. Promešajte i posolite i pobiberite. Služite sa pečenim krompirom, kao i pripremljenim sosom. 

Izvor: Stvar ukusa