Paelja je jedno od najpoznatijih tradicionalnih španskih jela, koje se rado jede u celom svet. Nastala je početkom 19. veka, a iako se originalni recept menjao vremenom, suština je ostala ista. Pravi od pirinča s dodatkom povrća, mesa, kobasice ili morskih plodova.
Paelja s piletinom je najjednostavnija i najpristupačnija našem podneblju, a malo podseća na naš pilav.
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- 2 crevene paprike
- 200 g graška
- 300 g pirinča
- 1 l pilećeg bujona
- 1 kašika šafrana
- 1 kašičica začinske paprike
- so, biber
Priprema:
U većem tiganju zagrejte malo ulja i propržite piletinu iseckanu na kocke, tako da dobije rumenu boju. Kada je gotova, izvadite je sa strane. U istom tiganju propržite sitno naseckan crni i beli luk. Nakon par minuta prženja luka dodajte naseckanu papriku, a potom sipajte grašak i promešajte. Dodajte šafran i začinsku papriku, so i biber, promešajte, a onda odmah sipajte pirinač i kratko propržite, tako da pirinač krene da upija masnoću. Nalijte bujonom i ostavite da se krčka desetak minuta, uz stalno mešanje kako se pirinač ne bi zalepio. Vratite i piletinu u tiganj, promešajte sve i dolijte vode, ukoliko ima potrebe, pa krčakajte paelju dokle god pirinač ne bude kuvan i dok višak tečnosti ne ispari.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE