TURSKA LAŽNA PICA - PIDE SA MLEVENIM MESOM I SIROM: Bogato nafilovan istočnjački specijalitet koji ćete obožavati

Naučite kako se spremaju čuvene pide.

Shutterstock

Pide su turska pica u obliku čamca koja se puni mlevenim mesom, a pred kraj pečenja se posipa i sirom. Ovaj truski specijalitet je izuzetno ukusan, a možete da ga punite sastojcima po želji, pa tako unutar čamca mogu da se nađu slanina, čvarci... Postoji nekoliko različitih vrsta koji se služe za određene prilike, ali svakako je najpoznatije ovo čamac testo ili turska lažna pica.

  • Sastojci:
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200 ml vode 
  • 1 kašičica soli 
  • 500 g brašna
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 1/2 praziluka 
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka 
  • 1 veza peršuna
  • 400 g mlevenog mesa (po želji)  
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 paprika 
  • 100 g tvrdog sira 
  • 1 jaje

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac i kašičicom soli. Ostavite da se aktivira, pa postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite 45 minuta da nadođe. U malo nauljen tiganj stavite sitno seckan crni luk, praziluk i mleveni beli luk, kao i seckanu papriku. Kada se proprži dodajte meso, promešajte, pa posolite i pobiberite, i onda pospite slatkom paprikom. Po želji dodajte još neki začin. Dodajte i pelat, pa opet promešajte i kada krene da ključa sklonite sa šporeta. Pospite seckanim peršunom. 
Testo podelite na 4 dela i od svakog oblikujte lopticu. Razvucite ga tako i neka bude duguljastog oblika sa oštrim krajevima. Ivice testa malo podignite i savijte ka unutra da oblikujete čamac. Napunite ga filom od mesa. Stavite na pleh obložen pek papirom, pa prelijte maslinovim uljem. Pokrijte i ostavite još 10 minuta, premažite umućenim jajetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Nekih 5 minuta pred kraj izvadite pide i pospite ih rendanim sirom, pa vratite u rernu da se istopi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE