Jedan od najpoznatijih italijanskih kuvara, Đenaro Kontaldo, na YouTube kanalu podelio je recept za jedne od najukusnijih kanelona sa mlevenim mesom. Iako se one tradicionalno spremaju sa rikotom i spanaćem, čuveni majostor za testetninu otkrio je kako da ih napunite omiljenim srpskim sastojcima, a to su mleveno meso i kobasica. U Italiji je ovo jelo popularinije od lazanja, a pročitajte i kako da spremite lažne kanelone.
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 150 g svinjskog mlevenog mesa
- 150 g junećeg mlevenog mesa
- 100 g kobasice u komadu (može italijanska ili izletnička)
- 4-5 listova svežeg bosiljka
- 250 g rikota sira
- 1 jaje
- 1 šaka prezli
- 1 pakovanje kanelona
- malo parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
- Za paradajz sos:
- 400 ml paradajz sosa
- 2 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- svež bosiljak
- 1 kašičica brašna
Priprema:
Crni luk iseckajte, pa ga ispržite na zagrejanom maslinovom ulju (3-4 kašike). Zatim dodajte meso i pržite još 10 minuta, pa dodajte seckanu kobasicu, kao i seckani bosiljak. Kada meso bude gotovo sipajte ga u posudu, a kada se ohladi dodajte rikota sir. Sjedinite smesu, pa dodajte jaje i prezle. Lepo promešajte. U šerpi propržite cele čenove belog luka i polutku crnog. Sipajte paradajz sos i seckani bosiljak, kao i sušeni origano, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim izvadite luk (i crni i beli), pa dodajte brašno. Promešajte i nastavite da kuvate dok se malo ne zgusne. Sipajte kutlaču do dve u tepsiju i rasporedite. Smesu od mesa sipajte u kesu za zamrzivač i isecite deblju rupu, pa punite kanelone. Ređajte u tepsiju. Prelijte preostalim paradajz sosom, pa pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, pa skinite foliju, pospite rendanim sirom i vratite u rernu na još 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE