Ovo jelo od spanaća, leblebija i jaja potiče iz Sevilje, gde se obično služi kao predjelo ili užina. Kod nas se spanać pravi drugačije, a Španci u njega leblebije, pa se sve to krčka u ukusnom sosu od paradajza, a preko se dodaju jaja na oko. Ono što zaista daje ukus ovom jelu je slatka paprika i mleveni kim, a po želji možete da dodate i druge začine. Poslužite sa hrskavim hlebom i eto ideje za savršen obrok u bilo koje doba dana.
- Sastojci:
- 90 ml maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 4 paradajza
- 440 g leblebija (iz konzerve)
- 300 g spanaća
- 60 ml bujona od povrća
- 2 jajeta
Priprema:
Leblebije procedite, pa isperite hladnom vodom. U tiganj sipajte 30 ml maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani luk. Kada omekša začinite slatkom paprikom i mlevenim kimom, pa promešajte i dodajte mleveni beli luk. Paradajz izrendajte, pa posle minuta dva dodajte u tiganj. Smanjite temepraturu i dodajte opran spanać. Promešajte, pa dodajte i leblebije, kao i bujon od povrća. Ostavite par minuta na tihoj vatri. Za to vreme u drugom tiganju zagrejte 60 ml ulja, pa kada se zagreje sipajte jedno po jedno razbijeno jaje (kao da pravite jaje na oko). Ostavite 2-3 minuta, pa izvadite, a onda posolite i pobiberite. Sipajte smesu sa spanaćem u posudu i stavite jaja preko. Poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE