Pilav se u Srbiji sprema sa piletinom i pirinčem, a često domaćice greše i biraju pogrešno meso kada pripremaju ovo jelo. Ako želite da bude ukusniji najbolje je da koristite celo pile, a mi vam donosimo još jedan super recept. Predlažemo da probate i grčki recept za pilav, a oni ovom ukusnom jelu dodaju i spanać.
Sastojci:
- 6 bataka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šolje soka od limuna
- 4-5 čenova belog luka
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- Za pirinač:
- 1 crni luk
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 900 g bebi spanaća
- 2 čena belog luka
- 2 šolje pirinča
- 2 šolje pilećeg bujona
- 1 kašičica sušene mirođije ili origana
Recept za pilav sa spanaćem:
u posudu stavite batake i prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, mlevenim belim lukom, pa pospite origanom i korijanderom. Dobro promešajte, pa ostavite da se marinira. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte batake sa sve marinadom. Stavite tiganj u zagrejanu rernu i pecite na 230°C oko 20 minuta. Zatim prebacite tiganj na višu rešetku i uključite gornje grejače i pecite još nekih 5 minuta da meso dobije lepu zlatnu boju. Za to vreme isperite pirinač nekoliko puta, pa ga potopite u vodu na nekih 10 minuta. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom propržite mleveni beli luk i spanać. Posolite i pobiberite. Dodajte pirinač koji ste procedili, pa sipajte bujon, opet posolite i pospite mirođijom ili origanom. Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta i vratite meso unutra. Pokrijte alu folijom, pa vratite pilav u rernu i smanjite temepraturu na 200°C i pecite nekih 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite pilav još nekih 15 minuta. Služite sa fetom, maslinama i limunom.
Pročitajte i ovo: Kako da napravite uzbekistanski pilav sa jagnjetinom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa