JOLOF PIRINAČ SA PARADAJZOM: U Africi ovo jelo služe sa neobičnim prilogom, a zbog jednog sastojka neće biti suv

Neobično afričko jelo sa pirinčem će vas oduševiti.

Shutterstock

Jolof pirinač je afričko jelo za koje se smatra da potiče od čuvenog jela džambalaje. Pikantno i zanimljivo, pravi se dosta jednostavno, a u Africi se ovako pripremljen pirinač jede sa prženim bananama i zelenom salatom. Možda vam deluje kao neobična kombinacija, ali isprobajte. Uvek možete da promenite i da poslužite meso ili da jolof pirinač jedete sam. 

Sastojci: 

  • 2 velika crna luka
  • 2x400 g konzerve pelata 
  • 1 crvena paprika
  • 4 kašike paradajz pirea
  • 1/4 kašičice tucane paprike 
  • 1 kašičica karija 
  • 1 lovorov list
  • grančica sveže majčine dušice
  • 1 kocka za supu 
  • 225 g pirinča dugog zrna ili basmati
  • 2 banane 
  • zelena salata 

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju i propržite iseckan luk na laganoj vatri dok ne postane providan. Dodajte pelat, sitno seckanu papriku i paradajz pastu. Posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i čilijem. Dodajte kari u prahu, lovorov list i majčinu dušicu, zatim u 550 ml vode izmrvite u njoj kocku supe i sipajte u jelo. Pokrijte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-30 minuta. Pirinač dobro isperite da biste uklonili višak skroba, a zatim ga dodajte u mešavinu paradajza. Pustite da provri, a zatim smanjite temepraturu. Pokrijte i dinstajte 25-30 minuta, ili dok se pirinač ne skuva. Poslužite jolof sa prženim bananama i zelenom salatom, tako jedu u Africi. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE