MEKSIČKI TAKOSI SA PILEĆOM FAHITOM PO RECEPTU PROFESIONALNOG KUVARA: U tortiljama meso uvaljano u omiljene začine

Ako ste ljubitelj meksičke kuhinje ili nemate puno vremena za spremanje ručka, takosi sa pilećom fahitom su sjajna ideja.

Printscreen/YT/Chef Jack Ovens

Jedna od prvih asocijacija na meksičku kuhinju jesu upravo takosi, koji se spremaju od mini-tortilja, mesa i dodataka po želji. Za takose potrebno vam je svega 20 minuta. a sastojke možete da menjate po svom ukusu. Za meksičku kuhinju vezuje se i pileća fahita, koja se odnosi na način pripreme ove vrste mesa. Piletina se najpre proprži sa začinima, a onda se dodaje luk i paprika. Profesionalni kuvar Džek Ovensa podelio je recept za takose sa pilećom fahitom koje ćete pojesti u slast.

  • Sastojci:
  • 1/2 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice crnog luka u prahu
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice slatke paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica crvenog luka
  • prstohvat soli
  • malo mlevenog bibera
  • 2 pileća filea
  • 6-10 mini-tortilja
  • 3 limete
  • 2 avokada
  • 200 g čeri paradajza

Priprema:

Iseckajte glavicu crvenog luka na komadiće i čeri paradajz. Limete isecite na kriške, a iz avokada izbacite semena, pa kašikom odvojite unutrašnji deo, dodajte malo soli, pa ispasirajte viljuškom. Iscedite malo limete u avokado. Iseckajte crni luk, pa izrendajte 2 čena belog luka. Iseckajte pileći file na komadiće. U odvojenoj posudi pomešajte oba luk u prahu, slatku papriku, ljutu papriku, mleveni kim, sušeni origano, biber i prstohvat soli. Supenu kašiku pomešanih začina dodajte u činiju sa crnim lukom. Ostatak začina dodajte u piletinu zajedno sa maslinovim uljem i dobro promešajte rukom. Propržite crni luk sa začinima na srednjoj temperaturi oko 4 minuta, pa dodajte izrendan beli luk i propržite još 1 minut. Potom smesu odvojite u posebnu činiju.

Potom u tiganj dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa na srednjoj temperaturi propržite piletinu oko 5 minuta. Potom ubacite smesu sa lukom i propržite oko 30 sekundi i sklonite tiganj sa šporeta. Tortilje pecite na suvom tiganju sa obe strane po 1 minut na srednjoj vatri. Po sredini svake tortilje rasporedite avokado, piletinu, crveni luk, paradajz i po vrhu dodajte po nekoliko listova svežeg korijandera. Savijte ivice, pa ih služite sa kriškama limete.    

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Tortilja čips  TikTok/foodfool

  Izvor: StvarUkusa