Meksikanci su poznati po ukusnim jelima koja se prave sa tortiljama, a jedno od najpopularnijih je burito. On se pravi od mesa po želji, a dodaje i povrće, pirinač kao i salata i sosovi - gvakamole, salsa... Donosimo vam recept za ukusan burito sa piletinom koji nije komplikovan za pripremu i kojim je oduševljeno preko 3 miliona ljudi na YouTube-u.
Ako volite meksičku hranu, kao i tortilje, onda vam preporučujemo da napravite i enčilade.
Sastojci:
- 5 tortilja
- Za nadev:
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mlevenog kima u prahu
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 600 g belog mesa
- 1/2 crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 400 g pasulja u konzervi
- 1/4 šolje vode
- 2,5 šolje pirinča
- Još:
- 400 g kukuruza iz konzerve
- 150 g tvrdog sira (najbolje čedar)
- malo svežeg korijandera
Recept za burito sa piletinom i tortiljom:
Piletinu isecite na kockice, pa stavite u posudu. Pospite crnim i belim lukom u prahu, origanom, kimom, začinskom paprikom, pa posolite i pobiberite. Sipajte kašiku ulja i sve dobro rukama promešajte da se sastojci lepo sjedine. Zatim u tiganju zagrejte malo ulja i propržite piletinu. Izvadite meso iz tiganja, pa u njemu propžite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte sitno seckanu papriku. Kada i paprika omekša dodajte proceđeni pasulj i vratite meso. Sipajte malo vode i pržite još 2 minuta. Smesa za burito treba da bude gusta i sočna. Ostavite da se ohladi 5 minuta. Skuvajte pirinač, a tortilje lagano zagrejte (možete u tiganju).
Na tortilju stavite pirinač, zatim smesu za burito sa piletinom, pa onda dodajte proceđeni kukuruz i pospite seckanim korijanderom i rendanim sirom. Preklopite tortilju i pržite u tiganju, bez ulja, po 2 minuta sa svake strane. Možete burito i da umotate u alu foliju, pa da pečete u rerni na 180°C oko 10 minuta. Burito se obično služi sa gvakamole sosom, kao i salsa sosom.
Pročitajte i ovo: Takosi po receptu meksičkog kuvara
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa