Šakšuka je jelo severnoafričkog porekla. Sam naziv u prevodu znaci "mešavina", a veruje se da je recept za šakšuku nastao u Tunisu ili Jemenu. Ona i jeste mešavina začina, paradajza iz konzerve, drugog povrća i jaja. Za još bolji ukus predlažemo recept sa feta sirom. Idealno je jelo za bilo koje doba dana, a ne treba vam puno vremena ni kulinarskog umeća.
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 crvena paprika
- 2 čena belog luka
- 400 g pelata
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica korijandera
- 5-6 jaja
- 1/2 šolje izgnječenog feta sira + za posluženje
- so po ukusu
- biber po ukusu
- peršun za ukras (opciono)
Recept za šakšuku sa feta sirom:
Zagrejte ulje u tiganju (u kom može i da se peče hrana u rerni) na srednjoj vatri, pa dodajte iseckan crni luk i iseckanu crvenu papriku. Dinstajte oko 15 minuta, dok luk ne postane mekan i proziran. Dodajte izgnječen beli luk, pa dinstajte povrće za šakšuku još nekoliko minuta dok ne zamiriše. Dodajte pelat, kim, slatku papriku i korijander. Ubacite so i biber po ukusu, promešajte, pa pustite da provri. Potom smanjite temperaturu i na laganijoj vatri kuvajte šakšuku dok se paradajz sos ne zgusne, otprilike 10-15 minuta. Dodajte i izgnječeni feta sir. Napravite 5-6 udubljena u smesi, pa u njih razbijte jaja. Pospite jaja solju i biberom po ukusu, pa stavite tiganj u prethodno zagrejanu rernu na 190°C i pecite 8-12 minuta. Pospite šakšuku peršunom, a služite sa feta sirom i hlebom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa