Šakšuka je magrebsko jelo od jaja poširanih u sosu od paradajza. Prema Džoan Natan, nastala je u otomanskoj severnoj Africi sredinom 16. veka nakon što je paradajz u region uneo Ernan Kortes kao deo kolumbijske razmene. Moguće su mnoge varijacije osnovnog sosa, dodavanjem različitih začina i namirnica. Neki kuvari dodaju konzervirani limun, slane sireve od ovčijeg mleka, masline, harisu ili začinjenu kobasicu kao što je čorizo. U Alžiru, šakšuka se obično jede kao prilog, a postoji bezbroj varijacija, svaka sa svojom jedinstvenom mešavinom sastojaka. Jedna od njih je hmis, koji se često služi uz tradicionalni kesra hleb. U hmis se obično dodaju pečene paprike, paradajz i beli luk. Neke varijacije šakšuke se mogu napraviti od jagnjećeg mesa, tostiranih začina, jogurta i svežeg bilja. Kuvari iz Tunisa u ovo jelo najčešće dodaju krompir, pasulj, srca od artičoke ili tikvice.
Mi vam predlažemo da isprobate ovo čuveno jelo, a napravite ga tradicionlano, tako što ćete jaja poširati u paradajz sosu. Ovako poširana jaja su odličan predlog za vikend doručak.
- Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 8 paradajza
- 2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 4 jajeta
- 1 veza seckanog peršuna
Priprema:
U tiganju na zagrejanom maslinovom ulju dinstajte seckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte mleveni beli luk i pržite još malo. Začine korijanderom, kimom, slatkom paprikom, posolite i pobiberite, pa ostavite još minut. Ako želite možete da dodate i malo ljute crvene paprike, ako volite pikantnu hranu. Dodajte iseckani paradajz kojem ste uklonili semenke (ako vam je lakše koristite dve konzerve seckanog pelata). Krčkajte nekih 15 minuta ili dok sos ne krene da se zgušnjava. Ako je sos previše gust sipajte samo malo vode i promešajte. Ne želite da vam sos bude previše gust, da bi se jaja lepo poširala. S druge strane, ne želite da bude previše tečan ili će se ukusi razblažiti. Probajte sos i dodajte još soli, ako je potrebno. U tiganju razbijte jaja, ostavljajući razmak između svakog. Poklopite i ostavite da se krčkaju 5 minuta,ali proveravajte da li je žumance ispalo kako treba. Treba da bude rovito, ali možete da ga krčkate duže, ako više volite dobro kuvano. Sklonite sa šporeta i pospite seckanim peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus