Pite su odlično rešenje kada želite nešto jednostavno, a da se brzo sprema. Gibanici i bureku niko ne može da odoli, a donosimo vam recept za još jednu vrhunsku pitu sa mesom, ali onako kako je prave Grci. Oni u smesu od mesa, pored povrća, sipaju i tamno pivo koje joj daje poseban šmek. Takođe, nadev su obogatili i sirom, a toliko je ukusna da nećete moći da prestanete da je jedete. 

  • Sastojci:
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 kašika šećera
  • 1 kg mlevenog mesa 
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 kocka za supu
  • 330 ml tamnog piva 
  • 4 grančice ruzmarina
  • 4 grančice timijana
  • 200 g tvrdog sira
  • 450 g gotovih kora 
  • 150 ml maslinovog ulja

Priprema: 

Zagrejte maslinovo ulje i propržite seckani crni luk. Zatim dodajte rendanu šargarepu, seckani celer i šećer. Promešajte i ostavite da se isprži. Zatim dodajte mleveno meso i pržite još malo, pa sipajte paradajz pire i promešajte. Dodajte kocku supe i pivo, kao i ruzmarin i timijan. Promešajte i krčkajte još nekih 15-20 minuta. U smesu dodajte rendani sir i promešajte, pa dodajte prceđeni kuvani pirinač. Nauljite tepsiju, pa stavite koru (ali tako da viri iz tepsije). Biće vam potrebne dve kore da pokrijete dno. Opet malo nauljite, pa stavite još jednu koru i opet nauljite. Tako ređajte dok ne utrošite prvu polovinu kora. Sipajte nadev i rasporedite, pa stavite koru i prelijte maslinovim uljem. Tako uradite dok ne utrošite i drugu polovinu kora. One što vire napolju preklopite na unutra. i lepo ušuškajte. Isecite pitu na 12 delova. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 45-50 minuta. Ostavite 10 minuta da se ohladi, pa secite.

BONUS VIDEO:  

pita od krompira i tikvica  instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa