Za ručak napravite punjene tikvice po grčkom receptu. Od srpskih ih razlikuje samo sos koji se dodaje na kraju. Naime, grčke punjene tikvice se nakon kuvanja prelivaju bešamel sosom koji se pravi bez mleka, ali sa dodatkom limuna i kocke za supu.Ovako pripremljene tikvice će vas sigurno oduševiti na prvi zalogaj, a sastojci su jeftini.
- Sastojci:
- 8 tikvica
- 1 ljubičasti luk
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa
- 150 g pirinča
- 50 ml belog vina
- 500 ml vode
- 400 g mlevenog mesa (po izboru)
- 1/3 veze peršuna
- 1/3 veze mente
- 1/3 veze kopra
- Za sos:
- 80 g putera
- 80 g brašna
- 700 ml vode
- 1 kocka pilećeg bujona
- 2 limuna
- prstohvat muskatnog oraščića
- 2 žumanca
- 1 kašika seckane mirođije
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika seckane mente
Priprema:
Tikvice isecite po želji, ali ih izdubite. Tu sredinu tikvica stavite u posudu i ostavite sa strane. Isecite crni i beli luk, kao i šargarepu, pa propžite na malo maslinovog ulja. Dodajte pirinač, pa gotovu smesu stavite u posudu u kojoj je sredina tikvica. Zatim dodajte i mleveno meso, posolite, pobiberite, pa dodajte seckani peršun, mentu i mirođiju. Sipajte vino i 250 ml vode, pa sve dobro sjedinite i napunite tikvice. Poređajte tikvice u šerpu sipajte vodu i malo maslinovog ulja, posolite i pobibrite, pa poklopite i ostavite da se tikvice kuvaju nekih 40 minuta. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Kratko propržite, a onda postepeno sipajte vodu i mešajte dok se lepo ne zgusne. Zatim dodajte i kocku supe i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendanu koru limuna, sok od limuna, posolite, pobiberite, pospite muskatnim oraščićem, pa u vreo sos dodajte žumanca. Dobro promešajte, pa pospite seckano začinsko bilje kao što su mirođija, peršun i menta. Opet lepo promešajte i služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem