Počela je sezona tikvica, a ako spadate u ljubitelje ovog povrća, predlažemo vam da ih napravite na ovaj način. Punjene tikvice ste sigurno jeli milion puta do sada, ali ako ih presečete po dužini, da izgledaju kao čamac i napinite ih belim mesom i kukuruzom bićete oduševljeni. Takođe, sir koji se pospipa preko im daje poseban šmek, a priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine.
- Sastojci:
- 4 tikvice
- 1-2 paradajza
- 1 crni luk
- 300 g belog mesa
- 150 g kukuruza
- 150 ml paradajz sosa
- 80 g tvrdog sira
- 100 ml vode
- 1/2 kašike skroba
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
- 1 veza peršuna
Priprema:
Presecite tikvice po dužini, pa izdubite i poređajte na pleh. Premažite ulje i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Belo meso skuvajte, pa procedite i kada se ohladi isecite na sitne kockice. U tiganju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte začine, kao i skrob koji ste pomešali sa vodom. Promešajte, pa sipajte paradajz sos. Kada sos krene da ključa, dodajte meso i kukuruz, pa smanjite temepraturu i kuvajte nekih 5 minuta. Na kraju dodajte seckani paradajz i promešajte. Napunite pečene tikvice, pospite rendanim sirom i pecite još nekih 10 minuta. Gotove tikvice pospite seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem