Iskoristite sezonu jagoda i od ukusnog voća napravite kompot koji možete da čuvate do godinu dana. Kada god poželite da pijete samo dodajte šećer i vodu. Ovo starinsko piće koje se pravi od voća i vode, uglavnom jabuka, sem što je ukusno i izuzetno je zdravo. Uvek je bolje da popijete čašu kompota umesto soka, a ovaj sa jagodama će vas oduševiti. Kod bake i deke na trpezi je bio nezaobilazan, a umesto klasičnog recepta probajte ovaj koji može duže da stoji. Okrenite tegle naopačke i ostavite da stoje jedan dan tako, jer će se bolje vakumirati i duže će trajati kompot.
- Sastojci:
- 2 kg jagoda
- 2 kašike šećera (po tegli)
- voda
Priprema:
Jagode očistite i potopite u vodu nekih 5-10 minuta, a zatim ih dobro operite. Sipajte jagode u sterilisane tegle, a onda u svaku teglu sipajte po 2 kašike šećera. Prelijte ključalom vodom, a onda zatvorite tegle. Poređajte tegle u šerpu, pa sipajte vodu tako da dođe do sredine tegle. Kuvajte dok ne proključa, a onda kuvajte još 15 minuta. Izvadite tegle iz šerpe i ponovo zatvorite poklopac, da proverite da ste dobro to uradili. Okrenite ih naopačke, pokrijte krpom i ostavite jedan dan. Pipnite teglu, ako se ne trese znači da je dobro zatvorena. Čuvajte u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu, a može da stoji i do godinu dana. Kada budete želeli da koristite samo dodajte još malo vode i šećera i kuvajte 10 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem