Ko kaže da se ne može da se uživa u slatkim zalogajima bez krivice? Probajte ovaj jedinstveni recept za baklavu koji će vas ostaviti bez daha! Zaboravite na šećer, jer ovaj slatki klasik dobija novo lice zahvaljujući medu i sočnim orasima. Ova baklava će vas odvesti na neodoljivo putovanje u slatke snove - samo jedan zalogaj i bićete osvojeni!
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za baklavu
- 300 g mlevenih oraha
- 1 šolja meda
- 1 šolja vode
- 1 šolja maslaca (otopljenog)
- sok od pola limuna
- prstohvat cimeta (opcionalno)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U posudi pomešajte mlevene orahe sa medom. Dodajte prstohvat cimeta (po želji) i sok od pola limuna. Promešajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Uzimajte jednu koru za baklavu i stavite je na dno pleha za pečenje. Premažite je malo otopljenim puterom. Ponovite ovaj korak sa još nekoliko kora. Nakon što ste složili nekoliko kora, po njima rasporedite polovinu smese za baklavu.
Nastavite sa slaganjem kora i prelivom od oraha dok ne potrošite sve sastojke. Pazite da na vrhu imate sloj kora. Isecite baklavu na manje kvadrate ili rombove. To će vam pomoći prilikom posluživanja. U maloj posudi pomešajte otopljeni puter i vodu. Prelijte smesu preko baklave u plehu.
Stavite baklavu u zagrejanu rernu i pecite je oko 35-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Nakon što je pečena, izvadite iz rerne i ostavite je da se potpuno ohladi. Kada je baklava potpuno ohlađena, služite je po želji sa sladoledom.
Napomena: U ovom receptu se koristi med umesto šećera kako bi se postigao sladak ukus. Ako niste ljubitelj preterano slatkih poslastica, možete da smanjite količinu meda prema svom ukusu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem