POSNE MEKIKE: Najomiljenije srpsko pecivo mekano kao duša, odlično je ako se pridržavate Uskršnjeg posta

Ako vam se jedu mekike, ne morate da kršite post. Napravite posne mekike koje su po ukusu iste kao mrsne.

Shutterstock

Sigurno se sećate mirisa bakine kuća kada je pravila omiljeno srpsko pecivo - mekike. Kada se ujutru probudite, a na stolu vas sačeka vruće pecivo koje možete da jedete sa džemom ili sa kajmakom. U isto vreme imate i sladak i slan doručak, a vruće mleko je nezaobilazno. Priprema je toliko jednostavna, da uspeva svima, možete i decu da uključite, pa da porodično napravite doručak ili večeru.  

Sastojci:

  • 400 g brašna 
  • 20 g kvasca 
  • 100 ml tople vode
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 20 g kvasca 

Priprema:

U toploj vodi izdrobite kvasac i šećer, dodajte jednu kašiku brašna i promešajte. U preostalo prosejano brašno dodajte so i ulje. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite meko i glatko testo. Umotajte testo u providnu foliku i ostavite da se udvostruči oko 3-4 sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 7 cm i isecite po želji. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ostavite da se ocede na ubrusu. 

Izvor: Stvar ukusa