Naan su lepinje koje su nastale u Indiji, a zbog svog fantastičnog ukusa postale su popularne u celom svetu. Možete da ga jedete sa bilo kojim namazom, a odličan je i za Uskršnji post jer je testo posno. Ovo je najbolji recept za čuvene lepinje koje se peku na dve kapi vode i to manje od minut. Nisu teške za pravljenje, a naš predlog je da ih služite za doručak, ručak, večeru ili čak predjelo. Uživajte!
- Sastojci:
- 2-3 šolje tople vode
- 2 kašičice šećera
- 1,5 kašičica suvog kvasca
- 2 šolje brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1 kašika ulja
- margarin
- peršun
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Dobro promešajte da se sve lepo rastvori. Ostavite 15 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu. Promešajte, pa sipajte aktivirani kvasac i dodajte ulje. Nauljenim rukama umesite testo. Stavite u nauljenu posudu, pa pokrijte krpom. Ostavite na toplom da nadođe nekih 1,5 vremena. Podelite testo na 8 jednakih delova i oblikujte loptice. Poređajte na pek papir, pokrijte krpom, pa ostavite da odmori još nekih 10-15 minuta. Razvucite oklagijom što tanje možete svaku lotpicu, pa pospite seckanim peršunom, a onda opet pređite oklagijom da se peršun utisne u testo.Poprskajte vodom, pa okrenite i sa druge strane i malo poprskajte vodom. Tiganj zagrejte, pa poprakajte s 2-3 kapi vode, a onda stavite lepinje.Pecite je s obe strane po 45-60 sekundi. Kada okrenete da se peče druga strana poklopite tiganj. Vruće lepinje premažite istopljenim margarinom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE