POSNA GIBANICA UKUSNA KAO I MRSNA: Svakome uspeva, a tajna je u tome da jaja zamenite sa 2 sastojka

Omiljenu srpsku pitu - gibanicu - napravite u posnoj verziji.

Shutterstock

Gibanica je najčuvenija srpska pita koja se pravi od kora i preliva sa jajima, jogurtom i sirom. Kako je u toku Uskršnji post, nema potrebe da se odričete omiljene hrane, već je napravite u posnoj verziji. To ćete uraditi tako što ćete zameniti jaja smesom od lanenog semena i vode, a jogurt posnom kiselom pavlakom, dok ćete sir zameniti posnom fetom. Ovako pripremljena gibanica je jednako ukusna kao i mrsna, a ne iziskuje puno truda i vremena. Obavezno probajte!

  • Sastojci: 
  • 500 g gotovih kora
  • 500 g posnog feta sira
  • 2 posne kisele pavlake (male) 
  • 1 šolja kisele vode
  • 3 kašike mlevenog laka 
  • 7,5 čaša vode 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U posudi pomešajte kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni feta sir. U drugoj posudi pomešajte mleveni lan i vodu (to je zamena za jaja) i dobro sjedinite, pa dodajte u smesu i sve dobro promešajte. Tepsiju nauljite, pa svaku koru umočite u smesu i zgžvajte, pa ređajte u tepsiju. Preostali fil sipajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE

6. Pecite oko 40 min. ili dok gibanica dobro ne porumeni.