Gibanicaje omiljena srpska pita koja se pravi od gotovih kora, sira i jogurta. Ne zahteva neke preterane kulinrske veštine i ovaj recept srpske domaćice nauče odmah da spreme.Postoje neki trikovi koji će vam pomoći da gibanica uvek ispadne savršeno, a naš današnji predlog jeste da probate i ovu iz Gruzije. Pravi se od domaćih kora koje se kuvaju, a za nadev se mešaju dve vrste sira. Uživaćete u svakom zalogaju.
- Sastojci:
- oko 1 kg brašna
- 750 g belog sira
- 250 g mocarele
- 300 g putera
- 5 jaja
- 300 ml vode
- 1 kašika soli
Priprema:
Jaja posolite i umutite, pa dodajte vodu sobne temeprature i sjedinite. Postepeno dodajte prosejano brašno i umesite testo. Stavite ga u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite pola sata. Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 7 delova (2 komada treba da budu malo veća) i oblikujte loptice. Sireve izrendajte, pa pomešajte u posudi, a puter istopite. Uzmite jednu veću lopticu od testa i lepo je razvucite da bude baš tanka. Stavite u pleh koji ste premazali istopljenim puterom i ostavite neka malo viri. Opet premažite puterom. Sipajte vodu u šerpu i ostavite da provri, a sa strane stavite posudu sa hladnom vodom. Preostalih 5 loptica razvucite tanko, pa pojedinačno stavljajte u šerpu sa provrelom vodom i ostavite 2 minuta. Pazite da se ne zalepi. Zatim je sitom izvadite, pa spustite u hladnu vodi i opet procedite, pa stavite preko prve kore.Ovaj put je malo zgužvajte. Preko stavite i drugu koru napravljenu na isti način, pa rasporedite pola količine sira preko. Još dve kore stavite na isti način (kuvane i zgužvane), a onda premažite puterom i stavite preostalu smesu sa sirom. Prekrijte još jednom kuvanom i zgužvanom korom (pravi se isto kao i ostale), pa premažite puterom. Preklopite korom koja viri iz pleha. Zatvorite poslednjom korom, ali ovu nemojte da kuvate, nego lepo ušuškajte sa svih strana. Isecite na kocke i premažite puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem