Sezona slava je počela, a bez sitnih posnih kolača gotovo je nemoguće zamisliti prazničnu trpezu. Najbolje je da se na vašoj trpezi nađu čokoladni i sitni kolači sa voćem poput malina. U susret sutrašnjem Mitrovdanu, predlažemo još jedan sjajan recept za sitne posne kolače sa čokoladom. Kraljevski spoj lešnika i kikirikija preliven čokoladnom glazurom. Lešnik i kikiriki se peku, ali možete uzeti već pečene u prodavnici. U recept idu urme, a za glazuru možete koristiti i obično ulje ako nemate kokosovo.
Sastojci:
- 100 g lešnika
- 80 g kikirikija
- 300 g urmi
- 120 g ovsenih pahuljica
- 3 kašike kikiriki putera
- prstohvat soli
- Za glazuru:
- 200 g posne crne čokolade
- 2 kašike kokosovog ulja
Recept za posne kolače sa lešnikom i kikiriki puterom:
Propržite lešnik, a potom i kikiriki na tiganju. Skinite ljuspice sa lešnika, pa pomešajte sa pečenim kikirikijem. Izvadite semenke iz urmi, pa ih prelijte toplom vodom. Ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. Na tiganju propržite ovsene pahuljice na laganijoj vatri, pa ih izblendirajte. Ocedite urme, pa ih pomešajte štapnim mikserom sa puterom od kikirikija. Dodajte so i nastavite da mešate dok ne dobijete relativno homogenu smesu. Odvojite trećinu smesu sa strane, a u ostatak dodajte izblendirane ovsene pahuljice. Sve pomešajte, pa premestite smesu za posne kolače na radnu površinu na kojoj se nalazi pek papir. Oklagijom premesite smesu sa posne kolače u pravougaonik i poravnajte. Nanesite izdvojenu smesu bez ovsenih pahuljica, poravnajte, pa rasporedite pečeni lešnik i kikiriki. Otopite posnu crnu čokoladu sa kokosovim uljem, pa okrenite posne kolače i glazuru najpre na nesite na donji deo. Ostavite tako u frižideru na 5 minuta, pa nanesite glazuru odozgo. Stavite posne kolače u frižider na 10 minuta da se stegnu. Predlažemo i posne čokoladne štanglice sa keksom i orasima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa