Svi vernici koji se pridržavaju crkvenih običaja i obeležavaju Krstovdan, danas poste. Ako vam je ponestalo ideja kako da se zasladite, donosimo vam jedan sjajan recept za sitne kolače sa posnim čokoladom i keksom. Toliko su kremasti i hrskavi da će vam postati jedan od omiljenih sitnih posnih kolača.
- Sastojci:
- Za kore:
- 12 kašika brašna
- 2 kašike šećera
- 2 kašike meda
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 150 ml vode
- Za fil:
- 150 ml vode
- 100-150 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 250 g posnog keksa
- 130 g posne čokolade
- 75 g seckanih oraha
- 75 g mlevenih oraha
- 4 kašike džema po izboru
- Za glazuru:
- 150 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Počnite sa pravljenjem kore tako što ćete u posudu ubaciti brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zatim dodajte šećer, kesicu vanilin šećera, med, ulje. Promešajte, pa dodajte manju količinu vode, mešajući. Postepeno dodajte i ostatak vode, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine. Smesu podelite na dva jednaka dela, poravnajte svaku od polovina u dva odvojena pleha pa pecite na 180°C oko 8-10 minuta. U međuvremenu pripremite fil tako što ćete u šerpu dodati vodu, šećer, margarin i posnu čokoladu. Otopite sve sastojke na nižoj temperaturi, paralelno ih mešajući. Potom dodajte posni keks, seckane i mlevene orahe. Sastojke dobro promešajte dok ne dobijete srednje gušći fil. Ostavite da se fil ohladi. Jednu ispečenu koru premažite u tankom sloju džemom po želji, pa nanesite fil i rasporedite tako da se formira deblji sloj. Drugu koru isto premažite džemom u tankom sloju, pa je stavite preko fila. Ostavite da se stegne u frižideru preko noći. Ukrasite je glazurom koja se pravi tako što ćete istopiti čokoladu sa uljem.
BONUS VIDEO
Izvor: Stvar Ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu