Priprema girica mnogo je jednostavnija u odnosu na druge vrste riba jer ne uključuje čišćenje. Jedini problem javlja se sa neprijatnim mirisom koji je neizostavni deo pripreme girica. Ali Turci imaju genijalnu ideju kako da izbegnete korišćenje velike količine ulja, a to je prženje girica u pek papiru. Ne samo što nema puno ulja, već ni tiganj neće biti zamašćen.
- Sastojci:
- 450 g girica
- 2 prstohvata soli
- 30 ml maslinovog ulja
- 100 g kukuruznog brašna
Priprema:
U posudu ubacite girice, pa dodajte dva prstohvata soli. Uvaljajte svaku ponaosob u kukuruzno brašno, pa poređajte po pek papiru tako da sve zajedno formiraju oblik kruga. Po njima pospite maslinovo ulje, pa preklopite drugim listom pek papira. Ivice savijte po obodima kruga, pa sa pek papirima ubacite u veći tiganj. Ringlu uključite na maksimalnu temperaturu. Pecite sa jedne strane dok ne primetite da su ivice papira počele da poprimaju braon boju. Na nekoliko mesta čačkalicom izbušite rupe, pa okrenite girice sa pek papirom na drugu stranu. Pecite još koji minut, pa izvadite girice sa pek papirom iz tiganja. Služite uz kriške limuna za bolji ukus.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus