Karfiol je jeftino povrće koje možete da spremate na milion načina. Gordon Remzi je otkrio kako da od karfiola napravite lažne šnicle, a mi vam predlažemo ovaj recept. Napravite kafriol kao prilog mesu ili ribi, a ono što ga izdvaja od drugih recepata je aromatični preliv koji se pravi sa medom i maslinovim uljem. Super je što ovako pripremljen karfiol možete da služite kao posno jelo.
Sastojci:
- 800 g karfiola
- 1 kašičica slatke paprike
- maslinovo ulje
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- Za preliv:
- 1/2 limuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- peršun
- tucana paprika
- 1 kašika meda
Recept za posno jelo - pečeni karfiol:
Karfiol isecite na cvetove, pa stavite u posudu. Zatim posolite, pobiberite, pospite začinskom paprikom i belim lukom u prahu. Prelijte maslinovim uljem, pa promešajte. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa pecite karfiol u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte rendanu koru limuna, sok od limuna i seckani peršun. Promešajte, pa dodajte med i tucanu papriku. Ostavite na šporetu 5 minuta, pa prelijte preko karfiola.
Pročitajte i ovo: Recept za punjeni karfiol
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.