Posne bajadere najbolji su izbor za Nikoljdansku trpezu. Posna bajadera od 2 sloja sa keksom i orasima, topi se u ustima, a obožavaju je sve generacije. Za 19, decembar predlažemo posnu bajaderu sa belom čokoladom. Toliko je dobrog ukusa, da će se razgrabiti za tili čas!
Sastojci:
- 90 g margarina
- 190 ml vode
- 190 g šećera
- 260 g mlevenog posnog keksa
- 220 g krupnije mlevenog kikirikija
- 1 kesica vanilin šećera
- 90 g posne crne čokolade
- 110 g posne bele čokolade
- Za glazuru:
- 130 g posne crne čokolade
- 40 ml ulja
- 40 g iseckanog kikirikija
Recept za posne bajadere sa belom čokoladom:
U šerpu sipajte vodu i šećer, potom i vanilin šećer, pa promešajte. Ostavite da provri na srednjoj temperaturi, a onda dodajte margarin i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta šerpu, pa ubacite mleveni kikiriki i oko 210 g mlevenog keksa. Kada sjedinite sastojke, smesu za posnubajaderu podelite na 2 jednaka dela. U jedan deo ubaciti preostali mleveni keks, a u drugi izlomljenu crnu čokoladu, pa mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Pravougaoni pleh obložite prozirnom folijom, pa izlijte fil sa mlevenim keksom. Proavnajte, pa prelijte otopljenom belom čokladom. Poravnajte kašikom, pa stavite u frižider na 20 minuta da se stegne. Preko bele čokolade nanesite fil sa crnom čokoladom. Otopite posnu crnu čokoladu sa uljem na pari, pa je nanesite preko bajadere. Pospite posnu bajaderu seckanim lešnicima. Ostavite u frižideru na 1-2h da se stegne, pa secite posnubajaderu na štanglice. Preporučujemo i posnu bajaderu sa kokosom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.