Bajadere su čuveni kolač koji se sprema godinama unazad. Ovi sitni kolači se uglavnom služe na slavama i kada su praznici, ali može da se jede i uz popdnevnu kafu. Postoji mrsna i posna varijanta, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu bajderu, jer se približava Sveti Nikola i to je idealna poslastica za slavski sto.
- Sastojci:
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 8-9 kašika vode
- 100 g margarina
- 130 g posne čokolade
- Za glazuru:
- 80 ml slatke pavlake
- 100 g posne čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu, pa kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte keks i orahe, pa dobro promešajte. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili. Dobro sjedinite.Tepsiju nauljite, pa sipajte prvo čokoladnu smesu, a zatim i onu sa keksom. Stavite u frižider da se stegne. Pomešajte slatku pavlaku i čokoladu, pa otopite i dobijenom glazurom prelijte kolač. Vratite u frižider da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem