Bajadere su čuveni kolač koji se sprema godinama unazad. Ovi sitni kolači se uglavnom služe na slavama i kada su praznici, ali može da se jede i uz popdnevnu kafu. Postoji mrsna i posna varijanta, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu bajderu, jer se približava Sveti Nikola i to je idealna poslastica za slavski sto

  • Sastojci:
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8-9 kašika vode
  • 100 g margarina
  • 130 g posne čokolade
  • Za glazuru:
  • 80 ml slatke pavlake 
  • 100 g posne čokolade

Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i vodu, pa kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte keks i orahe, pa dobro promešajte. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili. Dobro sjedinite.Tepsiju nauljite, pa sipajte prvo čokoladnu smesu, a zatim i onu sa keksom. Stavite u frižider da se stegne. Pomešajte slatku pavlaku i čokoladu, pa otopite i dobijenom glazurom prelijte kolač. Vratite u frižider da se stegne. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE