Danas je izbor posnih kolača sve veći i veći, jer postoje zamene za mrsne sastojke koji se inače koriste. Više ne morate da se odričete omiljenih poslastica, a kako se približava Sveti Nikola, predlažemo da na slavskom ovalu poslužite i posne breskvice.Ovaj starinski kolač nema ko ne voli, a pravi se od testa koje se umače u sirup, pa se puni domaćim džemom, i na kraju se uvalja u kokos. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml sojinog mleka
  • 400 g brašno
  • 12 g praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 100 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kašika džema
  • Za dekoraciju:
  • džem 
  • kokos

Priprema:
Pomešajte šećer, vanilin šećer, ulje i mleko, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umesite glatko testo. Oblikujte kuglice i ređajte na pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Zatim ih malo izdubite, čisto da napravite rupicu u koju ćete moći džem da sipate. U šerpi pomešajte šećer, vodu i džem, pa kuvajte uz mešanje dok se šećer ne rastvori. Ubacite svaku lopticu od testa u napravljeni sirpu i vraćajte na pleh. Punite džemom, pa spojite dve loptice i uvaljajte u šećer. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE