Sastojci:
- 400 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 40 g kvasca
- 1 kg brašna
- 100 g margarina
- šaka semenki susama
Recept za posna slavsku pogaču:
Kako biste napravili slavsku pogaču, kiselu vodu ostavite da bude na sobnoj temperaturi pa u njoj rastvorite kvasac i šećer, dok se ne aktivira. Dodajte prosejano brašno, so i ulje i umesite testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe, oko sat vremena. Nakon toga podelite testo na 4 jednaka dela i jedan deo od 40 g i oblikujte lopte.
Jedan veći deo testa razvucite u tanji krug i premažite puterom. Urolajte ga u rolnu, pa isecite na komadiće i poređajte u okrugli pleh obložen papirom za pečenje, počevši od spoljne strane. Isto nastavite sa preostalim većim loptama testa tako što ćete ih razviti oklagijom, premazati urolati u rolnu pa iseći na manje komade poput kolača i ređati u unutrašnjost nepopounjenog dela pleha.
Završite malom kuglom testa koju ćete da stavite u sam centar. Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Premažite istopljenim puterom i pospite semenkama u sredini. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu pogaču opet premažite istopljenim margarinom. Možda ćete želeti da napravite i domaću pogaču sa tri vrste sira.
Pročitajte kako da napravite i brzinsku pogaču od 4 sastojka
BONUS VIDEO
StvarUkusa