Posne korpice sa pečurkama: Hrskavi i kremasti zalogajčići koje će gosti prve potamaniti

Saznajte kako da napravite posne korpice sa pečurkama koje će gosti prve potamaniti. Ovi zalogajčići su istovremeno hrskavi i kremasti.
Posne korpice sa pečurkama Foto: Shutterstock

Za sve koji poste ili žele lagano predjelo, ove posne slane korpice sa pečurkama su savršene za prazničnu trpezu.

Izgledaju simpatično, idealne su kao zalogajčići pred obrok ili uz aperitiv, a bogat i kremast fil od šampinjona učiniće da svaki zalogaj bude pravo zadovoljstvo.

Obavezno ih napravite za Novu godinu ili Božić.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: predjelo

Količina: oko 30 korpica

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 15–20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za testo:

  • 300 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • Za fil:

  • 120 g dinstanih šampinjona
  • 100 g sitno seckanog praziluka
  • posni majonez po ukusu

Priprema:

1. korak: Mešenje testa

U velikoj činiji pomešajte brašno, ulje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Zamesite glatko testo.

2. korak: Oblikovanje

Od testa oblikujte male kuglice i razvaljajte ih tanko. Stavite ih u modle za mafine ili kalupe za korpice.

3. korak: Pečenje korpica

Pecite korpice u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade.

Savet za čuvanje:

Korpice možete pripremiti dan ranije, a fil dodajte neposredno pre posluživanja da zadrže hrskavost.

 4. korak:Priprema fila

Na malo ulja prodinstajte pečurke sa prazilukom, pa pomešajte sa posnim majonezom dok ne dobijete kremastu smesu.

5. korak: Punjenje korpica

Ohlađene korpice pažljivo izvadite iz kalupa i poređajte na radnu površinu. Kašikom punite korpice filom od šampinjona.

Pospite malo seckanog peršuna ili paprike na vrh filovanih korpica za praznični izgled.

Isprobajte i naš recept za začinjeni podvarak sa pečurkama, super za svaki dan posta, a posebno za Badnje veče.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.