Začinjeni podvarak sa pečurkama spaja klasičan ukus kiselog kupusa sa dodatkom aromatičnih pečuraka i začina.

Jelo se priprema jednostavno, krčka polako na laganoj vatri i može da bude ukusan ručak za svaki dan posta ili glavno jelo za Badnje veče.

Kombinacija luka, dimljene paprike i šampinjona daje bogat, slojevit ukus, koji čini da tradicionalni podvarak dobije novu dimenziju, a ipak zadrži prepoznatljiv, domaći šmek.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno jelo

Porcije: 4-6

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 50 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 5 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za kupus:

  • glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
  • 1 veliki crni luk 
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • Prstohvat mlevenog crnog bibera
  • Za pečurke:

  • 400 g svežih šampinjona
  • 3 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Priprema kiselog kupusa

Kupus dobro ocedite iz salamure i sitno iseckajte. Stavite ga u hladnu vodu na 10–15 minuta kako biste uklonili višak soli, pa ponovo ocedite.

2. korak: Dinastanje luka

Luk oljuštite i sitno iseckajte. U velikoj šerpi zagrejte 3 kašike ulja, dodajte luk i propržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta.

3. korak: Dodavanje kupusa i začina

Dodajte kupus u šerpu, dobro promešajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri 35–40 minuta, povremeno mešajući. Ne dodajte vodu, osim ako kupus ne počne da se lepi za dno. Tokom kuvanja dodajte timijan, lovorov list, dimljenu papriku i biber.

Važan savet:

Kada spojite kupus i pečurke, ostavite jelo još 5-10 minuta da se ukusi sjedine, ali ne predugo da kupus ne postane kašast.

4. korak: Priprema pečuraka

Pečurke očistite i iseckajte na veće kriške. U manjoj tiganju zagrejte 3–4 kašike ulja, dodajte zgnječeni beli luk na 1–2 minuta da pusti aromu, pa ga izvadite. Dodajte pečurke i pržite dok sva tečnost ne ispari. Začinite po ukusu solju i biberom.

5. korak: Mešanje pečuraka i kupusa

Pečurke dodajte u šerpu sa kupusom, promešajte i ostavite još 10 minuta na laganoj vatri da se ukusi sjedine. Poslužite toplo, uz manastirske hlebčiće sa maslinama ili krompir.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.